Ingatlan hitel – az alábbiakban röviden összefoglalom a tudnivalókat a bankkölcsönből is finanszírozott ingatlan vásárlás esetén.

Ebben az esetben a szerződés megkötését megelőzően érdemes tájékozódni arról, hogy a vevő melyik banktól kíván kölcsönt felvenni, tekintettel arra, hogy az adásvételi szerződésben rögzíteni kell az érintett bank adásvételi szerződéssel szemben támasztott követelményeit. Amennyiben ez nem történik meg, a szerződés megköthető, de amikor a döntés a finanszírozó bank személyéről megszületett, szükséges a szerződés módosítása. Fontos, hogy a bank csak az utolsó vételárrészt finanszírozza, és csak tehermentes ingatlanra folyósít, tehát a feleknek az ingatlant a kölcsön lefolyósításáig tehermentesíteni kell. Erről bővebben a Cikkek menüpont alatt olvashat. Fontos még, hogy a bank közvetlenül az Eladónak utalja le a kölcsön összegét, vagy ügyvédi letéti számlára teljesít. Az, hogy a tulajdonjog bejegyzési engedélyeket az okiratszerkesztő és letétkezelő ügyvéd (irodánk) mikor és milyen feltételekkel adhatja ki, azt a bankok különbözőféle képpen szabályozzák. Csak a két szélsőséget említem szemléltetésként:

  • OTP Bank: Amikor a vevő az önerőt (bankkölcsönön felüli vételárrészek) megfizette és az Eladó ezt leigazolta, az ügyvéd kiadja a banknak a bejegyzési engedélyeket. A Bank csak ez után folyósítja az utolsó vételárrészt. Ez a bank tehát már akkor igényt tart a tulajdonjog bejegyzési engedélyekre, amikor Eladó még nem kapta meg a teljes vételárat, és ígérvényt sem bocsát ki arról, hogy amennyiben az engedélyeket megkapja, minden további feltétel nélkül leutalja a kölcsönt.
  • ERSTE Bank: Ő a másik véglet, mivel ez a bank leutalja a kölcsönt, ezt az Eladó ügyvéd felé leigazolja, és az ügyvéd gondoskodik arról, hogy a tulajdonjog bejegyzési engedélyek a földhivatalba benyújtásra kerüljenek.

Természetesen számos egyéb kérdéskör felmerül a bankkölcsönnel kapcsolatban egy ingatlanügyletben, melyről telefonon és e-mailben ingyenesen tájékoztatást nyújtok, illetve ügyfeleimnek az ügylet lebonyolítása során.

Budapesten várom adásvételi szerződést kötni kívánó ügyfeleimet az ügylet gyors és szakszerű lebonyolításával.
A menüben minden fontos információt megtalál a szolgáltatásokról, és az elérhetőségekről.

Üdvözlettel,
Janicsák Tímea ügyvéd