Büntetőjog

Üdvözlöm! dr. Janicsák Tímea vagyok, büntetőjogi ügyvéd, több mint egy évtizedes tapasztalattal.

2005 januárja óta dolgozom a büntetőjog területén Pest és vonzáskörzetében. Eddigi tapasztalataim alapján az a meglátásom, hogy rendkívül fontos, hogy az, akit bűncselekmény elkövetésével gyanúsítanak és a nyomozó hatóság első alkalommal hallgatja ki, tisztában legyen azzal, hogy milyen jogai és kötelezettségei vannak a büntetőeljárás során.

Lényeges, hogy milyen tartalmú vallomást tesz a legelső alkalommal, amikor érdemben nyilatkozik arról a cselekményről, ami a gyanúsítás tárgya, ugyanis a bíróság a tárgyaláson a legelső érdemi vallomást értékeli a legnagyobb súllyal. Azon változtatni a későbbiekben is lehet természetesen, de a módosítás indokának ésszerűnek és életszerűnek, illetve egyéb adatokkal összhangban lévőnek kell lennie, különben a bíróság azt figyelembe venni nem fogja. A gyanúsítottnak körültekintően kell tehát eljárnia, ami nem könnyű, különösen akkor, ha az illető ilyen helyzetben még sohasem volt és nincs felkészülve a nyomozó hatóság részéről érkező pszichés nyomásra sem.

Ezért nagyon fontos, és a gyanúsított érdeke az, hogy a kihallgatásra védő (általában védőügyvéd) kíséretében jelenjen meg, ha pedig ez nem lehetséges az első kihallgatáson (tettenérés, őrizetbe vétel, stb.), javaslom, hogy a vallomástételt tagadja meg, és keressen fel egy védőügyvédet, és kérje az ügyvéd segítségét. Ez ugyanis megvédi attól, hogy olyan tartalmú vallomást tegyen, ami az eljárás végén a bűnössége megállapítására vagy a büntetés kiszabására negatív hatással lesz, esetleg jelentősen megnehezíti az érdemi védekezést a későbbiekben.

Mi a teendő, ha már kiválasztotta védőügyvédjét?

Amennyiben Ön vagy hozzátartozója felveszi velem a kapcsolatot, kérem, hogy az ügyre vonatkozó valamennyi iratot magukkal hozni szíveskedjenek, hogy már az első találkozáskor érdemben tudjunk beszélni!

Amennyiben Ön vagy hozzátartozója előzetes letartóztatásban van, megbízás esetén vállalom, hogy 3 munkanapon belül felkeresem a büntetés-végrehajtási intézetben Pest környékén (vidéken egy hét határidővel), és tájékoztatom mindarról, ami szükséges, és válaszolok a felmerülő kérdésekre. Minden olyan ügyfelemet, aki előzetes letartóztatásban van, annak megszűntéig szükség szerint, de legalább havonta egy alkalommal meglátogatom, hogy a felmerülő kérdéseket és fejleményeket meg tudjuk beszélni. Fontos ez azért is, mert bár a terhelt és a védő korlátozás és ellenőrzés nélkül értekezhet (még az intézetben is), a kényesebb kérdéseket mindig személyesen kell megbeszélni.

Büntetőjogi kérdésekben, ha büntetőjogi ügyvédre, védőre vagy képviseletre van szüksége és engem tisztel meg a bizalmával, keressen fel elérhetőségeimen!

Üdvözlettel,
dr. Janicsák Tímea ügyvéd

Vallomástétel a büntetőjogi eljárás során

Alapvető tudnivalók a vallomástételről

Fontos megjegyezni, hogy abból, hogy a terhelt az eljárás során (akár az eljárás befejezéséig) vallomást nem tesz, vagy a bűncselekmény elkövetését tagadja, abból őt kár vagy hátrány nem érheti. Érdemes tehát védőügyvéd szakember segítségét kérni, aki tapasztalatai alapján pontosan tudja, mikor, milyen információk birtokában lehet koherens, következetes és életszerű vallomást tenni, illetve hogy az adott ügyben alapos munkával milyen eredményt lehet elérni.

Milyen jogai vannak terheltként a büntetőeljárásban?

Terheltként (gyanúsított, vádlott) a büntetőeljárásban

Ha valaki ellen büntetőeljárást indítanak, és a nyomozó hatóság kihallgatja, köteles megjelenni, de nem köteles vallomást tenni. Mondhatja azt a gyanúsított, hogy egyáltalán nem kíván semmit elmondani, vagy saját szavaival elmondhatja, ami történt, de kérdésekre nem válaszol.

Dönthet úgy is, hogy tesz vallomást, de a kihallgatás folyamán bármikor dönthet úgy, hogy adott kérdésre nem kíván válaszolni. Fontos kiemelni, hogy a gyanúsított a tanúval ellentétben nem köteles igazat mondani, tehát abból hátrány nem érheti, ha valótlant állít. Ennek egyetlen korlátja van: mást bűncselekmény elkövetésével hamisan nem vádolhat.

Ha valakit tanúként idéznek meg egy büntető ügyben, köteles megjelenni és vallomást tenni. Ez alól kivétel, ha állapota miatt nyilvánvalóan nem várható tőle értékelhető vallomás. Megtagadhatja a vallomástételt akkor is, ha a gyanúsított hozzátartozója, vagy ha önmagát vagy hozzátartozóját bűncselekmény elkövetésével vádolná, az erre vonatkozó kérdésre.

Ha a büntetőeljárás során szeretné, hogy védőként én képviseljem, forduljon hozzám bizalommal! Felkereshet bennünket e-mailben vagy telefonon, vagy az alábbi kapcsolatfelvételi űrlap kitöltésével!

Üdvözlettel
dr. Janicsák Tímea, ügyvéd

 

Mire számíthat megbízás esetén tőlem, mint védőügyvédjétől?

Védőügyvédként a büntetőeljárásban

Megbízás esetén ellátom a terhelt védelmét és képviselem érdekeit mind a nyomozó hatóság, mind az ügyészség és a bíróság előtt.

A terhelttel együttműködve kidolgozom a védelmi stratégiát, hogy az eljárás a lehető legkedvezőbben alakuljon. Felvilágosítom ügyfelemet jogairól és kötelességeiről, felkészítem a vallomástételre és elkísérem a kihallgatásokra, valamint a tárgyalásra.

Előzetes letartóztatás esetén indítványozom annak megszüntetését, beszerzek minden okiratot, amely szükséges a szabadlábra helyezés vagy enyhébb kényszerintézkedés elrendeléséhez.
Tartom a kapcsolatot a családdal és rendszeresen meglátogatom a terheltet a börtönben és tájékoztatom az ügy állásáról.

Büntetőjogi tapasztalataimról a Bemutatkozás menüpontban olvashat bővebben. Itt csak annyit jegyzek meg, hogy a szakmát dr. Pelle Andrea mellett tanultam, illetve a TASZ (Társaság a szabadságjogokért) civil szervezet jogsegélyszolgálatán is közreműködtem és csiszolódtam.

Ha a büntetőeljárás során szeretné, hogy védőként én képviseljem, forduljon hozzám bizalommal! Felkereshet bennünket e-mailben vagy telefonon, vagy az alábbi kapcsolatfelvételi űrlap kitöltésével!

Üdvözlettel
dr. Janicsák Tímea, ügyvéd

 

Büntetőjogi kérdésekben kérje védőügyvéd segítségét!

Kérdése van?

Szimpatikus Önnek ez az iroda?

Ajánlatkéréshez és tanácsadásért vegye fel velünk a kapcsolatot!

5 nyomós érv amellett, hogy minket válasszon

Hogy miért válassza a Janicsák ügyvédi irodát ingatlan ügyleteinek és cégjogi ügyeinek lebonyolításához?

  • Professzionális ügyvédi szolgáltatás
  • Méltányos árak, megfizethető ügyvédi díjak
  • Barátságos mégis profi ügyvéd, aki Önt partnerként kezeli
  • Segítünk megérteni és szívesen elmagyarázzuk részletesen a szükséges lépéseket
  • Velünk egyszerű és hatékony ügymenet

 

boritek-ikon

Írjon nekem, ha kérdése van, vagy szeretne ajánlatot kérni!

5 + 2 =

telefon-ikon-ugyved

Szeretne inkább visszahívást kérni?

3 + 3 =