Elterelés

Ún. elterelésre akkor nyílik lehetőség, ha valaki csak kisebb súlyú, fogyasztói típusú drogos bűncselekményt követ el csekély mennyiségű kábítószerre, vagy kábítószerfüggő személy esetén csekély vagy alapeseti mennyiségű kábítószerre, és részt vesz egy legalább hat hónapos folyamatos kezelésen. A büntetőeljárást ezekben az esetekben is megindítják, de amikor a gyanúsított okirattal igazolja a hat hónapos kezelés befejezését, akkor az ügyét meg kell szüntetni, így nem kerül sor a bűnösség bírósági megállapítására és büntetés kiszabására. Az elterelést kábítószer-függők esetében drogfüggőséget gyógyító kezelésen, alkalmi droghasználók esetében kábítószer-használatot kezelő egyéb ellátáson, vagy felvilágosító-megelőző szolgáltatáson való részvétellel kell teljesíteni.

Mi a teendő, ha az elterelés feltételei adottak?

Amennyiben az elterelés feltételei adottak, úgy az elterelés lehetőségéről egy alkalommal a tájékoztatást kell nyújtani. Erre legtöbbször a rendőrségen kerül sor a nyomozás folyamán. Ha az elterelést vállalják, úgy attól függően kell intézkedni: a rendőrségnek fel kell függeszteni a büntetőeljárást, vagy ha ezt nem tette meg, akkor az ügyészségnek el kell halasztania a vádemelést. Ennek hiányában még a bíróság is intézkedhet, ha a törvényi feltételek adottak.

Az elterelésre csak egyszer kerülhet sor és egy év időtartamra. Ez alatt az idő alatt kell a gyanúsítottnak igazolnia a hat hónapos folyamatos kezelésen való részvételt. Ha ez igazolásra kerül, vagyis a gyanúsított a kezelést végző intézménytől kapott igazolást a hatóságnak becsatolja, az eljárást megszüntetik. Ha ezt valaki elfelejtette, vádat emelnek ellene, de még az elsőfokú ítélet meghozataláig csatolhatja az okiratot. Ha a gyanúsított nem vállalja az elterelő kezelést, vagy vállalta, de nem tudja okirattal igazolni a hat hónap folyamatos teljesítését az elsőfokú ítélet meghozataláig, akkor a vádemelés után a bíróság vagy valamilyen intézkedést fog alkalmazni (általában fiatalkorúaknál: megrovás vagy próbára bocsátás) vagy büntetést szabnak ki (tipikusan pénzbüntetés, vagy felfüggesztett vagy 2007. júniusa óta akár letöltendő szabadságvesztés).

Azt nagyon fontos tudni, hogy abban az esetben, ha valaki őszintén elmondja, hogy mennyi ideje, milyen rendszerességgel és milyen kábítószereket fogyasztott, árt magának: 2007. júniusa óta a mennyiségeket akár elmondás alapján is összegezni kell, így rendszeres fogyasztás esetén akár jelentős mennyiség is kijöhet. Ezért nyilatkozni az elfogyasztott mennyiségről csak az orvos-szakértőnek célszerű.

Figyelem!

2013. július 1-től fontos változások vannak azonban az ún. elterelésben.

Úgy szól az új jogszabály, hogy nem büntethető, aki csekély mennyiségű kábítószert saját használatra termeszt, előállít, megszerez vagy tart, illetve aki kábítószert fogyaszt, ha a bűncselekmény elkövetését beismeri, és az elsőfokú ítélet meghozataláig okirattal igazolja, hogy legalább hat hónapig folyamatos, kábítószer-függőséget gyógyító kezelésben, kábítószer-használatot kezelő más ellátásban részesült, vagy megelőző-felvilágosító szolgáltatáson vett részt. Fontos változás, hogy ez a rendelkezés nem alkalmazható, amennyiben két éven belül részt vett már az elkövető elterelésen, vagy büntetőjogi felelősségét kábítószer-kereskedelem vagy kábítószer birtoklása miatt megállapították. Tehát amíg eddig minden esetben lehetett élni az eltereléssel egy-egy ügyben, addig ezen túl 2 éven belül csak egyszer. Ezen túl a jogalkotó a büntetés korlátlan enyhítését teszi lehetővé abban az esetben, ha a gyanúsított megnevezi azt a személyt, akitől a kábítószert vásárolta. Ez a rendelkezés megítélésem szerint rendkívül aggályos, hiszen az ilyen jellegű ügyekben e nélkül is számtalanszor előfordul, hogy akár egyetlen terhelő vallomás alapján is megállapít a bíróság bűnösséget.

A menüben minden fontos információt megtalál a jogi szolgáltatásokról, és az elérhetőségekről.

Üdvözlettel,
dr. Janicsák Tímea ügyvéd

5 nyomós érv amellett, hogy minket válasszon

Hogy miért válassza a Molnár és Janicsák ügyvédi irodát ingatlan ügyleteinek és cégjogi ügyeinek lebonyolításához?

  • Professzionális ügyvédi szolgáltatás
  • Méltányos árak, megfizethető ügyvédi díjak
  • Barátságos ügyvédek, akik Önt partnerként kezelik
  • Segítünk megérteni és szívesen elmagyarázzuk részletesen, hogy mikor mi és miért szükséges
  • Velünk egyszerű és hatékony ügymenet

 

boritek-ikon

Kapcsolatfelvétel

3 + 14 =