Cégalapítás ügyvéd segítségével, társasági szerződés írása

A Janicsák Ügyvédi Iroda Budapest és Pest megye területén vállalja céges ügyfelek képviseletét cégalapítás ügyekben.

Amennyiben céget szeretne alapítani, fontos tudnia az alábbiakat:

Alapíthat korlátolt felelősségű társaságot (Kft.), betéti társaságot (bt.), közkereseti társaságot (kkt.), részvénytársaságot (nyrt., zrt.) (ezek a formák a leggyakoribbak).

Amennyiben minden szükséges adat megvan a cégalapítás elindításához, megszerkesztem az okiratokat és megtörténik az aláírásuk és ügyvéd általi ellenjegyzésük (Budapesten és Pest Megye területén). Megbízás esetén vállalom, hogy még az aláírás napján benyújtjuk a cégalapítás okiratait az illetékes cégbírósághoz. Ez után egyszerűsített cégalapítás esetén pár óra múlva, hagyományos cégalapítás esetén általában 10 napon belül történik meg a cég bejegyzése.

A cégalapítás költségei

A cégalapításért a cégbíróságon illetéket kell fizetni. A cégalapítási illeték mértéke különbözik a társasági forma és az alapítás módja szerint is. Egyszerűsített cégalapítás esetén például azért olcsóbb az illeték, mert ilyenkor az ügyvéd szerződésminta alapján készíti el a létesítő okiratot, így a cégbíróságnak is egyszerűbb elvégeznie a törvényességi vizsgálatot és döntenie a cég bejegyezhetőségéről. Az eljárás is gyorsabb ilyenkor. Bár az 1 órás cégbejegyzés már megszűnt az adóregisztrációs eljárás miatt, de még így is a benyújtástól számított 2-3 óra alatt bejegyzi a cégbíróság a céget.

Egyszerűsített cégalapításra akkor kerülhet sor, ha az alakuló társaság csak olyan adatokat és szabályokat kíván létesítő okiratba foglalni, amit a szerződésminta tartalmaz. Ennek eldöntéséhez mindenképpen érdemes ügyvéd segítségét igénybe venni.

Jogi személyiséggel nem rendelkező társaság (Bt., Kkt.) alapítás illetéke 2017. március 16. előtt alapított cége esetében:
 • egyszerűsített módon 25.000,-Ft
 • hagyományos módon 50.000,-Ft

2016. március 16-tól a cégalapítás illetékmentes. Részletek >>

Zrt. és Kft. esetén az alapítás illetéke:
 • egyszerűsített módon 50.000,-Ft,
 • hagyományos módon 100.000,-Ft,
Egyéni cég esetén pedig
 • egyszerűsített módon 15.000,-Ft,
 • hagyományos módon 30.000,-Ft,

A cégalapítás menete

Minden cégnek rendelkeznie kell törzstőkével, ami cégformánként változó. A leggyakoribb társaság, a kft. törzstőkéje minimális mértéke jelenleg 3.000.000,-Ft.

Cégnév kiválasztása

Cégalapításhoz szüksége lesz egy cégnévre, melynek legalább 3 betűvel különböznie kell már bejegyzett cég nevétől, és további szigorítás, hogy nem lehet összetéveszthető már létező cégnévvel. Amennyiben mégis ilyen nevet választ, a cégbíróság a cégbejegyzési kérelmet visszautasítja. Ebben az esetben új cégnévvel 8 napon belül ismételten bejegyzési kérelmet lehet benyújtani, ami azért fontos, mert az illetéket nem kell ismételten leróni. A cégnév kiválasztásához szintén érdemes kikérni az okiratszerkesztő ügyvéd tanácsát.

Székhely kiválasztása

Amennyiben a cégnév már megvan, székhelyet kell választani. Amennyiben nem a cég tulajdonosai a székhely tulajdonosai, a tulajdonosoktól kell a székhely bejelentéséhez hozzájáruló nyilatkozatot kérni, ennek hiányában a vezető tisztségviselőnek kell lenyilatkoznia azt, hogy a cég a székhelyet jogszerűen használja és jogszerűen jelenti be a hatóságok felé. A jognyilatkozat tartalmáért a vezető tisztségviselő felelősséggel tartozik. Ugyanazon ingatlan bármennyi cégnek szolgálhat székhelyül.

Természetesen szükség van tagokra is. Bt.-t és kkt.-t csak legalább két fő alapíthat, zrt., kft. és egyéni cég egy személy taggal is alapítható. Az alapításhoz szükség van a tagok személyes adataira, valamint az okiratok aláírásakor hozniuk kell az okirataikat azért, hogy az ügyvéd a személyazonosságukat ellenőrizni tudja.

Cégalapításhoz szükség van egy vagy több vezető tisztségviselőre is. Fontos tudni, hogy a vezető tisztségviselőnek büntetőjogi felelőssége tudatában le kell nyilatkoznia, hogy nem áll összeférhetetlenségi és kizáró okok hatálya alatt, melyekről a cégalapítás során, ügyvédjeként minden ügyfelet kimerítően tájékoztatok. Ide tartozik a foglalkozástól eltiltás hatálya, illetve korábbi vezető tisztségviselői jogviszonyra vonatkozó kizáró okok. Cégalapításhoz dönteni kell a tevékenységi körökről is, melyeket nem szükséges TEÁOR kódok alapján megjelölnie, ha körülírja, én kikeresem a vonatkozó valamennyi TEÁOR kódot, amit szükséges a létesítő okiratban rögzíteni.

Üdvözlettel,
dr. Janicsák Tímea ügyvéd

cégalapítás ügyvéd, céges ügyvéd, társasági szerződés ügyvéd

Cégalapítást tervez?

Keressen fel bennünket e-mailben vagy telefonon, vagy küldjön üzenetet az alábbi kapcsolatfelvételi űrlap segítségével!

5 nyomós érv amellett, hogy minket válasszon

Hogy miért válassza a Molnár és Janicsák ügyvédi irodát ingatlan ügyleteinek és cégjogi ügyeinek lebonyolításához?

 • Professzionális ügyvédi szolgáltatás
 • Méltányos árak, megfizethető ügyvédi díjak
 • Barátságos mégis profi ügyvédek, akik Önt partnerként kezelik
 • Segítünk megérteni és szívesen elmagyarázzuk részletesen a szükséges lépéseket
 • Velünk egyszerű és hatékony ügymenet

boritek-ikon

Kapcsolatfelvétel

5 + 8 =

telefon-ikon-ugyved

Szeretné inkább visszahívást kérni?

3 + 5 =