Vállalkozás megszüntetése, végelszámolás

Cég megszüntetése ügyvéd képviseletével – Janicsák Ügyvédi Iroda.

Amennyiben szeretné vállalkozását megszüntetni, több lehetőség áll rendelkezésére. Ügyvédként vállalom egyszerűsített és „hagyományos” végelszámolási eljárás elindítását és lebonyolítását, felszámolási eljárásban pedig a jogi képviseletet egészen az eljárás jogerős befejezéséig.

Mikor van lehetőség végelszámolásra?

Végelszámolás lefolytatására akkor van lehetőség, ha a cégnek nincsen tartozása, vagy tartozásait a végelszámolás alatt képes kiegyenlíteni.

Végelszámolási eljárásból is két féle típus létezik: an ún. egyszerűsített végelszámolás, és a „hagyományos”, alapeseti végelszámolás.

Cég megszüntetése egyszerűsített végelszámolással

Egyszerűsített eljárásra akkor van lehetőség, ha betéti társaságról van szó. Ebben az esetben az eljárást 120 napon belül le kell folytatni. Ha Önnek betéti társasága van és ezt a megoldást választja, akkor úgy indítjuk el az eljárást, hogy a cégközlönyben kérjük közzétenni a végelszámolás megindításáról szóló hirdetményt, majd miután a második közzétételtől számítva letelt a 40 nap – mely a hitelezők rendelkezésére áll esetleges követeléseik bejelentésére – kérjük a cég törlését a törvényben meghatározott módon.

Minden más esetben a hagyományos út áll rendelkezésre.

Alapeseti végelszámolási eljárás cég megszüntetése esetén

Ebben az esetben változásbejegyzés keretében kérjük a cégbíróságot, hogy ő tegye közzé a végelszámolás megindításáról szóló közleményt, majd a 40 nap letelte után kérjük a cég törlését. Ebben az esetben 3 év alatt kell lefolytatni és befejezni az eljárást.

Végelszámolás ügyvéd által elkészítendő dokumentumai

Mind a két típusú végelszámolásban szükség van mind az elindítás, mind a törlés okiratainak aláírásához valamennyi tag jelenlétére, tehát irodánkban mindösszesen két alkalommal kell megjelenniük az eljárás során. A zárás beadásához szükség van még két igazolásra az adóhatóságtól és a nyugdíj-folyósító intézettől (ezekről ügyfeleinknek bővebb tájékoztatást és segítséget személyesen adunk), illetve szükséges még a társaság könyvelőjétől a végelszámolást lezáró beszámolók elkészítése és közzététele is a törlési kérelem benyújtásához.

Miután a törlési kérelem az illetékes cégbíróságoz benyújtásra került, a cégbíróság az eljárást a NAV jóváhagyó határozatáig felfüggeszti. Az adóhatóság jóváhagyása sajnos több hónapig is eltarthat. Mikor a cégbíróság azt megkapja, törli a céget és megküldi irodánknak a társaság törlésére vonatkozó végzését, ezzel pedig a végelszámolási eljárás lezárult. A törlő határozattal tudja a tulajdonos a bankszámlát megszüntetni.

Végelszámolás költségei

Az egyszerűsített végelszámolás esetén az alábbi költségekkel kell számolnia:

  • Vállalkozás megszüntetése esetén a végelszámolási eljárás illetékköteles. Az illeték mértéke 2×15.000,-Ft
  • Végelszámolás ügyvédi munkadíja: 60.000,-Ft +Áfa

Alapeseti végelszámolás esetén az alábbi költségekkel kell számolnia:

  • Illeték: 15 000,- Ft
  • Közzététel díja: 3 000,-Ft
  • Az alapeseti végelszámolás ügyvédi munkadíja 85.000,-Ft

Bővebb tájékoztatásért és jogi képviseletért szíveskedjen felvenni irodánkkal a kapcsolatot e-mailben, telefonon vagy akár az alábbi kapcsolatfelvételi űrlap segítségével!

Üdvözlettel,
dr. Janicsák Tímea ügyvéd

cég megszüntetése ügyvéd, végelszámolás ügyvéd, vállalkozás megszüntetése ügyvéd, céges ügyvéd
Bővebb tájékoztatásért és jogi képviseletért vállalkozás megszüntetése során, végelszámolás vagy felszámolási eljárás kezdeményezéséhez keressen fel e-mailben vagy telefonon, vagy kapcsolatfelvételi űrlapom segítségével!

5 nyomós érv amellett, hogy minket válasszon

Hogy miért válassza a Molnár és Janicsák ügyvédi irodát ingatlan ügyleteinek és cégjogi ügyeinek lebonyolításához?

  • Professzionális ügyvédi szolgáltatás
  • Méltányos árak, megfizethető ügyvédi díjak
  • Barátságos ügyvédek, akik Önt partnerként kezelik
  • Segítünk megérteni és szívesen elmagyarázzuk részletesen, hogy mikor mi és miért szükséges
  • Velünk egyszerű és hatékony ügymenet
 

boritek-ikon

Írjon nekem, ha kérdése van, vagy szeretne ajánlatot kérni!

3 + 10 =

telefon-ikon-ugyved

Szeretne inkább visszahívást kérni?

15 + 12 =