Kábítószer a magyar jogban

Üdvözlöm! dr. Janicsák Tímea vagyok, büntetőjogi ügyvédként és jogi tanácsadóként több mint egy évtizedes tapasztalattal a kábítószerrel való visszaélés területén.

Drog az az anyag, mely megváltozott tudatállapotot képes előidézni. E definíció alapján vannak legális drogok, mint például a kávé és a cigaretta, vagy az alkohol. A legális drogok kereskedelme és fogyasztása – kisebb-nagyobb korlátozásoktól eltekintve – nem tilos. Ezzel szemben kábítószernek nevezzük azokat a drogokat, melyek fogyasztása és kereskedelme illegális és bűncselekmény.

A leggyakrabban használt tiltott drogok a heroin, a kokain, a marihuána és a hasis, a speed, az extasy és az LSD.

Milyen kábítószerrel kapcsolatos magatartásokat tilt jogszabály?

Jelenleg Magyarországon gyakorlatilag a kábítószerekkel kapcsolatos minden magatartás tiltott. Így a kábítószer megszerzése és tartása, átadása, forgalmazása és kereskedelme, valamint ezek előkészülete. Látható, hogy e felsorolásból hiányzik a fogyasztás, ám e szabályozási „lyuk” csak látszólagos, ugyanis lehetetlen úgy fogyasztani kábítószert, hogy azt ne szerezze meg és tartsa a fogyasztást megelőzően az elkövető.

A törvény többféleképpen differenciál: külön szabályozza az ún. fogyasztási típusú (megszerez, tart) magatartásokat, külön az ún. forgalmazási típusú magatartásokat (kínál, átad, forgalomba hoz, kereskedik), és külön szakaszban foglakozik a kábítószer-függő elkövetőkkel, akikre enyhébb büntetési tételeket alkalmaz. Azt, hogy ki minősül függőnek a büntető eljárásban, azt igazságügyi elmeorvos-szakértő szakvéleménye alapján a bíróság dönti el. Ezen kívül minden elkövetési magatartásnál differenciál a szerint is, hogy csekély vagy jelentős mennyiségű kábítószerre követik el a bűncselekményt.

Mikor csekély és mikor jelentős mennyiségű a kábítószer jogi szempontból?

A csekély mennyiség fogalmát jogszabály határozza meg külön minden kábítószerfajtára vonatkozóan. Eszerint a kábítószer csekély mennyiségű, ha annak tiszta hatóanyag-tartalma nem halad meg egy bizonyos mértéket. Kannabisz növény esetén további kisegítő szabály, hogy a mennyiség akkor csekély, ha a növényegyedek száma legfeljebb 5 db, függetlenül azok méretétől és hatóanyagtartalmától.

A kábítószer jelentős mennyiségűnek számít, ha a benne található tiszta hatóanyag mennyisége az adott kábítószerre meghatározott csekély mennyiség felső határának hússzoros mértékét meghaladja. A kettő közötti az ún. alapeseti mennyiség. Arról, hogy egy adott ügyben milyen a kábítószer hatóanyagtartalma szakkérdés és szakvélemény készül, a mennyiség azonban jogkérdés, és a végső szót a bíróság mondja ki. A mennyiségi kérdés a büntetőeljárásnak mindig sarkalatos pontja, hiszen a büntetési tétel jóval magasabb, ha a kábítószer mennyisége eléri vagy meghaladja a jelentős mennyiséget, illetve csekély mennyiség estén fogyasztási típusú elkövetési magatartásoknál lehetőség nyílik az elterelésre.

Figyelem!

2013. július 1-én lépett hatályba az új büntetőkódex (2012. évi C. tv.), amely jelentősen módosította a kábítószerrel visszaélés jelenleg is hatályos tényállásait, valamint a mennyiségek számítása is változni fog az új szabályok hatályba lépésével.

Kábítószerrel való visszaélés esetén kérje dr. Janicsák Tímea ügyvéd segítségét!

Kérdése van?

Szimpatikus Önnek ez az iroda?

Ajánlatkéréshez és tanácsadásért vegye fel velünk a kapcsolatot!

5 nyomós érv amellett, hogy minket válasszon

Hogy miért válassza a Janicsák ügyvédi irodát ingatlan ügyleteinek és cégjogi ügyeinek lebonyolításához?

  • Professzionális ügyvédi szolgáltatás
  • Méltányos árak, megfizethető ügyvédi díjak
  • Barátságos mégis profi ügyvéd, aki Önt partnerként kezeli
  • Segítünk megérteni és szívesen elmagyarázzuk részletesen a szükséges lépéseket
  • Velünk egyszerű és hatékony ügymenet

Az új Btk. külön szakaszban szabályozza a kábítószer-kereskedelmet (176.§), de annak szövegét lényegében változatlanul hagyja. Továbbra is büntetendő, ha valaki kábítószert kínál, átad, forgalomba hoz, vagy azzal kereskedik. Természetesen a törvény ezen belül tovább differenciál életkor, mennyiség, helyszín, részesség és stádium szerint. Külön tényállás a kábítószer birtoklása (178.§), és immár a fogyasztás is az elkövetési magatartások közé került. Eddig a fogyasztást a megszerzésen és tartáson keresztül szankcionálta a törvény, június 1-től pedig külön nevesítik.

Fontos változások vannak azonban az ún. elterelésben. Úgy szól az új jogszabály, hogy nem büntethető, aki csekély mennyiségű kábítószert saját használatra termeszt, előállít, megszerez vagy tart, illetve aki kábítószert fogyaszt, ha a bűncselekmény elkövetését beismeri, és az elsőfokú ítélet meghozataláig okirattal igazolja, hogy legalább hat hónapig folyamatos, kábítószer-függőséget gyógyító kezelésben, kábítószer-használatot kezelő más ellátásban részesült, vagy megelőző-felvilágosító szolgáltatáson vett részt.

Fontos változás, hogy ez a rendelkezés nem alkalmazható, amennyiben két éven belül részt vett már az elkövető elterelésen, vagy büntetőjogi felelősségét kábítószer-kereskedelem vagy kábítószer birtoklása miatt megállapították. Tehát amíg eddig minden esetben lehetett élni az eltereléssel egy-egy ügyben, addig ezen túl 2 éven belül csak egyszer. Ezen túl a jogalkotó a büntetés korlátlan enyhítését teszi lehetővé abban az esetben, ha a gyanúsított megnevezi azt a személyt, akitől a kábítószert vásárolta. Ez a rendelkezés megítélésem szerint rendkívül aggályos, hiszen az ilyen jellegű ügyekben e nélkül is számtalanszor előfordul, hogy akár egyetlen terhelő vallomás alapján is megállapít a bíróság bűnösséget.

Ügyvédi segítségre van szüksége? Keressen elérhetőségeimen!

Az új kódex vonatkozó jogszabály szövegét a visszaélés kábítószerrel almenüben olvashatják.
Kábítószer birtoklásához, fogyasztásához, terjesztéséhez kapcsolódó gyanúsítás esetén védő minőségben vállalok megbízást elsősorban Budapesten és Pest környékén. Vidéken magasabb megbízási díj ellenében vállalok megbízást.
A kábítószerrel visszaélés miatt indult büntetőügyekben szerzett tapasztalataimról a Bemutatkozás menüpontban olvashat bővebben.

Üdvözlettel,
dr. Janicsák Tímea ügyvéd

boritek-ikon

Írjon nekem, ha kérdése van, vagy szeretne ajánlatot kérni!

8 + 13 =

telefon-ikon-ugyved

Szeretne inkább visszahívást kérni?

7 + 10 =