Közvetlen kommunikációval és ügyvédi képviselettel megvédheti magát a csalás ellen az ingatlan adásvétel ügyletek során

Ma már nem ritka, mi több, teljesen elfogadott gyakorlat az ingatlanközvetítő szakmában, hogy az egyes közvetítő cégek más ingatlan ügynökségek oldalairól is szemezgetnek, válogatnak ügyfeleik számára. Ilyenkor azonban a két ügynökség, és vele együtt az ügynökök is, kénytelenek volnának megfelezni az eladó által fizetendő ügynöki díjat, amelynek elkerülésére ügyes trükköket vetnek be…

Milyen trükköket alkalmaznak ilyen esetben az ingatlanközvetítők?

Eladóként az ingatlan adásvétel ügyletben egy ilyen ügyes próbálkozás csupán a szerződéskötés előtt néhány órával, esetleg egy nappal válik nyilvánvalóvá, amikor az eladót képviselő ügynök valamilyen módon megpróbálja kommunikálni az eladó felé, hogy magasabb árat alkudott ki a korábban megbeszéltnél. A közvetítő viselkedése meglehet, hogy már az ajánlattételkor is észrevehetően gyanús, ugyanis az eladó felé az írásbeli ajánlatot nem mutatja be, hanem azt mondja, hogy a vevő a limitárat ajánlotta az ingatlanárt, mint vételárat. A háttérben eközben a vevővel egy ennél jóval magasabb árban állapodnak meg, az írásbeli ajánlat is erről készül, és a vevő mit sem sejt a háttérben zajló folyamatokból és arról, hogy több százezer forinttal drágábban kapja meg az ingatlan, mint amennyiért azt valójában elérhetné.

Hogyan védheti meg magát?

A legjobb megoldás, ha gyanús esetben megpróbálja felvenni a kapcsolatot közvetlenül a másik féllel, és tájékoztatja aggályairól, egyezteti vele a rendelkezésükre álló valamennyi információt. A vevő adatainak kiadását a szerződéskötést megelőzően az ingatlanközvetítőnek valójában nem áll közvetlenül érdekében megtagadni, hiszen az eladó és a közvetítő között korábban létrejött szerződés az eladót mindenképpen kötelezi a közvetítőnek járó értékesítési jutalék megfizetésére, amennyiben az ajánlattétel rajtuk keresztül már megtörtént. Ha ennek ellenére a kapcsolatfelvételt a közvetítő elutasítja, gyanú esetén a szerződéskötéskor mindenképpen érdemes rákérdezni, megbeszélni a kialakult helyzetet. Ellenkező esetben meglehet, hogy mind a vevő, mind pedig az eladó csalás áldozatai lesznek.

Ha eladóként ilyen helyzetben találja magát, igénybe veheti ügyvéd segítségét is a szerződéskötés során. Vevőként szinte kizárt, hogy észrevegye, hogy csalás áldozata lett, ezért ott valóban csak az eladóval való előzetes közvetlen kommunikáció segítheti Önt.

Ingatlan adásvétel, ingatlan ajándékozás ügyvédi képviselettel

Kérje irodánk képviseletét ingatlanügyletei intézéséhez!

Ingatlan adásvétel és ingatlan ajándékozás ügyleteit a Janicsák Ügyvédi Iroda képviseletével és teljeskörű ingatlanjogi ügyintézés szolgáltatásával is lebonyolíthatja.

5 nyomós érv amellett, hogy minket válasszon

Hogy miért válassza a Molnár és Janicsák ügyvédi irodát ingatlan ügyleteinek és cégjogi ügyeinek lebonyolításához?

  • Professzionális ügyvédi szolgáltatás
  • Méltányos árak, megfizethető ügyvédi díjak
  • Barátságos ügyvédek, akik Önt partnerként kezelik
  • Segítünk megérteni és szívesen elmagyarázzuk részletesen, hogy mikor mi és miért szükséges
  • Velünk egyszerű és hatékony ügymenet

***

Hasznosnak találta ezt a cikket?

Ossza meg ismerőseivel is és kövesse a Janicsák Ügyvédi Iroda bejegyzéseit a Facebookon!

boritek-ikon

Írjon nekem, ha kérdése van, vagy szeretne ajánlatot kérni!

5 + 14 =

telefon-ikon-ugyved

Szeretne inkább visszahívást kérni?

5 + 4 =