Nagy értékű ingatlanok adásvétele

Ahogyan az manapság már köztudomású, az utóbbi 2-3 évben ugrásszerűen megemelkedett a budapesti és a budapesti agglomerációban található ingatlanok vételára, és ezzel együtt több lett a nagy értékű ingatlan adásvételi szerződés. Amennyiben Ön olyan szerencsés, hogy 20 millió forint összeg felett kíván ingatlant vásárolni vagy értékesíteni, még inkább érdemes különös figyelemmel bonyolítani az adásvételt. Ahogyan megnőtt a kereslet az ilyen típusú ingatlanok iránt, úgy tűntek fel a piacon a szélhámosok és csalók is.

Hogyan ismerhetjük fel a csalókat ingatlan adásvétel esetén?

Intő jel, ha akár az eladó, akár a vevő azonnal adásvételi szerződést akar kötni, és ragaszkodik a saját ügyvédjéhez. Adásvételi szerződéshez általában a vevő hozza az ügyvédet, hiszen a nagyobb kockázatot ő vállalja. Ez önmagában nem problémás, csak akkor, ha azonnal kíván szerződni, így az eladónak nincsen ideje átnézetni hozzáértő ügyvéddel az adásvételi szerződés szövegét. Mivel nagy értékű ingatlanról van szó, és így vevőt is nehezebb találni, megfontolandó, ha az eladó már akkor rendelkezik ügyvéddel, mikor hirdetni kezdi az ingatant. Így abban az esetben, ha vevő azonnal, a megtekintés napján vagy azt követő nap szeretne szerződést kötni, az eladó is nyugodtan aláírhatja azt az adásvételi szerződést, amelyet az ő ügyvédje is átnézett és véleményezett. Nagyobb aggodalomra ad okot, ha az eladó siet és nem hajlandó elfogadni vevő ügyvédjét. Ezért a vevőnek is ugyanazt tudjuk tanácsolni, amit most kifejtettünk. Jó, ha már akkor kiválasztja ügyvédjét, amikor elkezdi az ingatlan keresését és legalább ahhoz ragaszkodik, hogy az ügyvédje átnézhesse és véleményezhesse az adásvételi szerződést és a kapcsolódó okiratokat. Így sok kellemetlenségtől és stressztől kíméli meg magát, illetve az egész ügylet alatt nyugodtabb lehet.

Milyen lépésekkel védekezhetünk a csalás ellen?

Mielőtt nagyobb pénzösszeget adnának át akár az ingatlanosnak, akár az eladónak, mindenképpen ellenőrizzék vagy ügyvéddel ellenőriztessék a tulajdoni lapot, hogy kiderülhessen, ha valami nem stimmel az ingatlannal vagy az, hogy esetleg olyan téves tájékoztatást kaptak, aminek ismeretében ajánlatukat nem tették volna meg. Pénzt visszakérni ugyanis mindig rizikós, nagy értékű ingatlanok esetében pedig jelentős is lehet a szándéknyilatkozat aláírásakor letett összeg. Irodánk egyébként is azt javasolja, hogy 500.000,-Ft-ot meghaladó összeget csak az adásvételi szerződés aláírásának feltételével tegyenek le, de legalábbis előszerződés alapján. Fontos még megemlíteni azt az esetet, ha vevő a teljes vételárat egy összegben, az adásvételi szerződés aláírását követő maximum 5 napon belül teljesíti utalással. Ebben az esetben javasoljuk, hogy az adásvételi szerződés a vételár kiegyenlítéséig ne kerüljön benyújtásra (hanem ügyvédi letétbe) az illetékes hivatalba, ugyanis előfordulhat, hogy a vevő meggondolja magát, és nem fizet. Ebben az esetben, amennyiben a szerződés már széljegyzeten benyújtásra került a földhivatalba, azt csak közös kérelemmel lehet visszavonni. Ez pedig nehézségekbe üközhet, ha a vevő eltűnt vagy nem működik közre. Ebben az esetben a széljegy 6 hónap múlva! kerül csak törlésre a tulajdoni lapról, így eladó addig nem is tudja az ingatlant újra értékesíteni. Irodánk nagy értékű (20 millió forint vételár feletti) ingatlan adásvételi szerződés megkötését és az ügylet teljes lebonyolítását egységesen 100.000,-Ft+ÁFA (bruttó 127.000,-Ft) munkadíj ellenében vállalja. Az adásvételi szerződés véleményezését 20.000,-Ft+ÁFA díj ellenében, az adásvételi előszerződést pedig 40.000,-FT+ÁFA munkadíjért.
Az ingatlan adásvétel ügyvédi díja nálunk még nagy értékű ingatlan vásárlása esetén sem haladja meg a 100.000,- forintot. Kattintson a képre hihetetlenül kedvező ügyvédi díjaink megtekintéséhez!
Az ingatlan adásvétel ügyvédi díja nálunk még nagy értékű ingatlan vásárlása esetén sem haladja meg a 100.000,- forintot. Kattintson a képre hihetetlenül kedvező ügyvédi díjaink megtekintéséhez, vagy keressen fel bennünket e-mailben, telefonon vagy az alábbi kapcsolatfelvételi űrlap segítségével!

5 nyomós érv amellett, hogy minket válasszon

Hogy miért válassza a Molnár és Janicsák ügyvédi irodát ingatlan ügyleteinek és cégjogi ügyeinek lebonyolításához?
  • Professzionális ügyvédi szolgáltatás
  • Méltányos árak, megfizethető ügyvédi díjak
  • Barátságos mégis profi ügyvédek, akik Önt partnerként kezelik
  • Segítünk megérteni és szívesen elmagyarázzuk részletesen a szükséges lépéseket
  • Velünk egyszerű és hatékony ügymenet
 

boritek-ikon

Írjon nekem, ha kérdése van, vagy szeretne ajánlatot kérni!

11 + 13 =

telefon-ikon-ugyved

Szeretne inkább visszahívást kérni?

15 + 2 =